Šiais metais pas mano mamą labai daug cukinijų: storų trumpų, ilgų plonų, žalių, geltonų. Brolis sako, kad jei kitais metais jų tiek bus, tai jis su žoliapjove pravažiuos, nes mama dabar daro kotletus, plovą, kukulius, garnyrą ir t.t iš cukinijų. Kad palengvinti brolio dalią pasiskyniau cukinijų ir pagal pernai metais bandytą David Lebovitz receptą kepiau pyragą. O prie cukinijos pyrago spalvos labai tinka šie Lietuvos vaizdai.
Gražieji Lietuvos laukai (Morkūnai) |
Cukinijų pyragas
1 puodelis (135 g) kepintų migdolų arba graikiškų riešutų
2 puodeliai (280 g) miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių
1/2 šaukštelio sodos
1 šaukštelis druskos
2 šaukšteliai cinamono
1 šaukštelis malto imbiero
3 kiaušiniai kambario temperatūros
1 3/4 (350 g) puodelio cukraus
1 puodelis (250 g) ypač tyro alyvuogių aliejaus (aš naudojau paprastą alyvuogių aliejų)
2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
2 1/2 puodelio (300 g) smulkiai tarkuotos cukinijos
Orkaitę įkaitinti iki 180 ºC.
Viename dubenyje sumaišyti miltus, sodą, kepimo miltelius, cinamoną ir imbierą.
Kitame dubenyje plakti cukrų, kiaušinius ir aliejų 3 minutes.
Į kiaušinių plakinį įmaišyti miltus ir gerai išmaišyti, kad masė taptų vientisa. Tuomet į tešlą įmaišyti smulkiai tarkuotą cukiniją (aš tarkavau su tokia tarka kaip "burokinė" tik smulkesnė) ir kepintus bei virtuviniam kombaine pasmulkintus riešutus. Riešutus visada kepinu orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje kartais pamaišydama, kad nesudegtų kokias 5 minutes. Kai riešutukai ir cukinija įmaišyti į tešlą galima supilti į formą. Aš kepiau torto formoje, kurią patepiau sviestu ir pabarsčiau miltais, bet galima kepti ir kekso formoje. Kepti 40-50 min arba kol medinis pagaliukas įkištas į pyragą ištraukiamas sausas.
Kai pyragas jau beveik iškepęs galima užsimaišyti pyragui glaistą.
Jam reikia:
1/4 puodelio (60ml) išspaustų citrinos sulčių
1/3 puodelio (65 g) cukraus
1 cup (140 g) cukraus pudros
Į citrinos sultis supilti cukrus ir išmaišyti, o tada glaistą užpilti ant šiek tiek pravėsusio pyrago.
Skanaus.
Viename dubenyje sumaišyti miltus, sodą, kepimo miltelius, cinamoną ir imbierą.
Kitame dubenyje plakti cukrų, kiaušinius ir aliejų 3 minutes.
Į kiaušinių plakinį įmaišyti miltus ir gerai išmaišyti, kad masė taptų vientisa. Tuomet į tešlą įmaišyti smulkiai tarkuotą cukiniją (aš tarkavau su tokia tarka kaip "burokinė" tik smulkesnė) ir kepintus bei virtuviniam kombaine pasmulkintus riešutus. Riešutus visada kepinu orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje kartais pamaišydama, kad nesudegtų kokias 5 minutes. Kai riešutukai ir cukinija įmaišyti į tešlą galima supilti į formą. Aš kepiau torto formoje, kurią patepiau sviestu ir pabarsčiau miltais, bet galima kepti ir kekso formoje. Kepti 40-50 min arba kol medinis pagaliukas įkištas į pyragą ištraukiamas sausas.
Kai pyragas jau beveik iškepęs galima užsimaišyti pyragui glaistą.
Jam reikia:
1/4 puodelio (60ml) išspaustų citrinos sulčių
1/3 puodelio (65 g) cukraus
1 cup (140 g) cukraus pudros
Į citrinos sultis supilti cukrus ir išmaišyti, o tada glaistą užpilti ant šiek tiek pravėsusio pyrago.
Skanaus.
Vargšas brolis, užjaučiu :)
AtsakytiPanaikintiO pyragas hmm... skaniai atrodo...
kai kitą kartą kepsiu pasakysiu ir per pietus galėsi užsukt paragaut.Žygis pas ūkininką buvo, tai dar cukinijų parvežė:))
PanaikintiKaip išsprendei bėdą su kremu?
Kaip grazu!
AtsakytiPanaikintiAčiū Aušra
Panaikinti